Greece Hotels

Click to enlarge

 

Click to enlarge

 

Click to enlarge

 

Click to enlarge

Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται σε κατάφυτη πλαγιά του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 600 μ. με θέα την κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή του χωριού Γρίβα και σε απόσταση 7 Κm από τη Γουμένισσα Ν. Κιλκίς.
Πρόκειται για μια ανδρική Μονή η οποία ιδρύθηκε το 1992 από το Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο και τη συνοδεία του, και είναι καρπός ιδιαίτερης ευλάβειας προς τους νεοφανείς μάρτυρες Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην εποχή μας (1959-1962) 500 χρόνια μετά το μαρτύριο τους. Η Μονή πανηγυρίζει την Τρίτη της Διακαινησίμου (Δευτέρα του Πάσχα απόγευμα και Τρίτη του Πάσχα), ημέρα κατά την οποία τελειώθηκαν μαρτυρικά οι Άγιοι στη Θερμή της Λέσβου το έτος 1463. Επίσης ιδιαίτερα τιμώνται και οι εορτές των Αγίων Μυροφόρων και του Μεγάλου Βασιλείου, στους οποίους είναι αφιερωμένα ομώνυμα παρεκκλήσια του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος της Μονής.

Όρος Πάικο

Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, ΒΔ του Νομού Κιλκίς, ΝΑ του νομού Πέλλας και κοντά στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Πάικο από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρα (1097μ), Τσούμα (1219μ), και Πύργος (1494μ). Στη συνέχεια ακολουθεί μια οροπεδική έκταση με επίκεντρο τον οικισμό Μεγάλα Λιβάδεια, που περικλείεται από τις κορυφές Πύργος, Βερτόπια(1490μ), και Κάντασι(1607μ). Η υψηλότερη κορυφή είναι η Γκόλα Τσούκα (1650μ).
Η γεωγραφική θέση του Πάικου, σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τη μορφολογία και τη σύσταση του εδάφους, χάρισε στην περιοχή ορισμένα αρκετά σπάνια χαρακτηριστικά , που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής. Μέσα από πανέμορφες διαδρομές φθάνει κανείς στα χωριά του Πάικου, για απόλαυση της φύσης, ξεκούραση στα παραδοσιακά καφενεδάκια κουβεντούλα με τους γέρους που απόμειναν, δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού και αγριοφράουλες που φυτρώνουν στις πλαγιές του. Όλα τα χωριά του Πάικου πνιγμένα στο πράσινο έχουν κοινά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Τα σπίτια, τα στενά δρομάκια, οι εκκλησίες, οι πλατείες, οι θέσεις θέας , τα σχολεία αναδεικνύουν το τοπικό χρώμα. Το Πάικο με τα πυκνά υπέροχα δάση του, τις ρεματιές, τα γάργαρα νερά και τα λιβάδια του είναι προσιτό, ειρηνικό και πανέμορφο.

Μοναστήρι Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων από τη Γουμένισσα, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου, βρίσκεται το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και θεμελιώθηκε το 1981. Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Σήμερα στη Μονή εγκαταβιούν 23 μοναχοί, στο σύνολο τους νέοι στην ηλικία και από τα χέρια τους εκτελούνται όλες οι εργασίες οικοδόμησης και συντήρησης των κτισμάτων. Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της Μονής, που φημίζεται για την προσεγμένη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή χειροποίητων εικόνων. Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και τελετές γίνονται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

Τα μεγάλα Λιβάδια

Τα Μεγάλα Λιβάδια, βλαχοχώρι με πλούσια ιστορία, δικαιώνει το όνομά του με το ομώνυμο οροπέδιο που στολίζεται γύρω-γύρω από τις κατάφυτες κορφές. Το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή, ενώ το χειμώνα πολύ σπάνια βλέπει κανείς καπνό στις καμινάδες του.

Η Κρώμνη

Η Κρώμνη αποτελεί έναν από τους αναγνωρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Ν.Πέλλας, ένα όμορφο χωριό που είναι σκαρφαλωμένο στις ανατολική πλευρά μιας χαράδρας του Πάϊκου. Τριάντα και πλέον χρόνια το χωριό αν και χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός παραμένει ακατοίκητο, χωρίς δρόμο, χωρίς ρεύμα.
Οι μόνοι που βλέπουν τα πέτρινα στολίδια να αναζητούν την πολύτιμη ανθρώπινη παρουσία είναι οι περιπατητές, οι κυνηγοί, οι φυσιολάτρες. Αυτοί βλέπουν και τις ορθοπλαγιές του Πάικου. Εγγλέζικο, Βάο Γουμένισσας και πιο κάτω το χείμαρρο Γραμμόσκα. Το καμάρι του χωριού είναι η εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του πάνω σε βράχο. Πλάι η βρύση με τρεχούμενο κρύο νερό από το Πάικο. Πόσες στάμνες να έχουν σπάσει εδώ άραγε; Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και κτίστηκε (πιθανότατα σε θέση άλλου ναού) το 1858 σύμφωνα με επιγραφή. Είναι τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη και η λιθοδομή έχει πάχος 90 εκατοστά.

Ο Αρχάγγελος

Το γραφικό ορεινό χωριό Αρχάγγελος δεσπόζει στο όρος Πάικο, στα 820 μ. υψόμετρο. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πλούσια παραδοσιακά στοιχεία, μέσα σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο με καταπράσινα δάση από οξιές, πανύψηλες δρυς και χιλιάδες κερασιές. Το χωριό φημίζεται για την πλούσια παραγωγή κερασιού και πατάτας και συγκαταλέγεται στα πρώτα χωριά σε παραγωγή κερασιού στην Ελλάδα.

 

Kilkis

 

Kilkis

 

Kilkis

 

Kilkis

 

Kilkis

 

 

Επικοινωνία